Guidad långfärdsskridskotur genom vildmarken i Naturreservatet Malingsbo - Kloten 

Mellan hållbara isar och snö på isarna utspelar sig ofta en gyllene period med perfekta naturisar som möjliggör fantastiskt fina skridskoturer. Normalt inträffar tiden mellan mitten av december till mitten av januari.

Långfärdsskridskoturer på naturisar

Den lokala och erfarna skridskoguiden Mikael Nilsson tar dig med till de bästa (efter rådande förhållanden) skridskoisarna i Naturreservatet Malingsbo - Kloten. När vintermörkret täckt den vilda skogen, äter vi en tvårätters middag till skenet av stearinljus på Wilderness Lodge. Maten är alltid lokalproducerad med många av råvarorna från skogen. Efter middagen blir det tid för långfärdsskridskohistorier och berättelser om vilda djur framför den varma och sprakande eldstaden. På Wilderness Lodge sover deltagarna gott i sköna och bäddade sängar.

Skridskoturen kan bokas enligt följande program.

Långfärdsskridskotur – Weekendtur med 2 långfärdsskridskodagar

4350 kr /person. Barn under 15 år: 3850 kr/barn

Den guidade turen inkluderar: 2 guidade heldagsturer på långfärdsskridskor i Sveriges största naturreservat, 2 vildmarkspicknickluncher med älg och renklämmor stuvade med grönsaker och bär från skogen, frukt, te eller kaffe, en tvårätters middag med många ingredienser från skogen, en natt i dubbelrum, lakan, handdukar och frukost, skridskor (inklusive justering till deltagarnas kängor), isdubbar, hjälmar och sittunderlag.

Inkluderat vid behov: Transfers till och från valda sjöar.

Var: Start och slut på Wilderness Lodge i den lilla byn Kloten. Sköna sängar och vilda nordiska djur runt husknuten. Kloten ligger i hjärtat av Naturreservatet Malingsbo - Kloten längs väg 233 mellan Skinnskatteberg och Kopparberg. 2,5 timmes bilresa från Stockholm.

När: Långfärdsskridskoturen arrangeras på lördagar och söndagar från mitten av december till mitten av januari.

Antal deltagare totalt på turen: 2-8 personer. Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar vid naturisar.

Tid: 2 dagar. Start 09:00 dag 1. Slut 17:00 dag 2.

Utrustning att ta med sig: Vandrarkängor eller turpjäxor och en medelstor ryggsäck. Ryggsäcken bör innehålla torra underkläder packade i plastpåsar, extra kläder att ta på sig vid raster och ha visst utrymme för lunchen. Stavar som valfritt tillval. Sittdynor att sitta på vid raster är inkluderade.

Skridskorna passar till alla vandrarkängor och turpjäxor.

Information: Genomgång av turen framför kartor vid starttillfället. Information om issäkerhet, vargar, vargreviren i Naturreservatet Malingsbo - Kloten och instruktioner i elementär skridskoteknik.

Säkerhet: Guiden har mycket god lokal erfarenhet och kunskap om isarna i området. Guiden är livräddarutbildad vid Svenska Livräddningssällskapets livräddarskola i Tylösand. Livlinor, pikar och en förbandslåda finns med på turen.

Långfärdsskridskoturernas logi

Inkluderat logi på långfärdsskridskoturerna är på Wilderness Lodge. Wilderness Lodge ligger i den lilla byn Kloten. Kloten ligger i hjärtat av Naturreservatet Malingsbo - Kloten och  i kärnområdet för de Svenska vargreviren.

Wilderness Lodge ligger mellan de två långfärdsskridskosjöarna Långvattnet och Klotensjön. Om isarna är bra är standardprogrammet dagsturer på båda sjöarna. Från Wilderness Lodge  är gångavståndet 50 meter till Klotensjön och 175 meter till Långvattnet.

www.wildernesslodge.se

Vargreviren Naturreservatet Malingsbo - Kloten

Det finns två vargrevir i Naturreservatet Malingsbo - Kloten. Ett vargrevir i naturreservatets norra del och ett vargrevir i naturreservatets södra del. Wilderness Lodge ligger mitt emellan de två vargreviren.

Långfärdsskridskotur – Vildmarkspicknicklunch, middag, logi & frukost

2600 kr /person. Barn under 15 år: 2350 kr/barn

Enligt standardprogrammet ovan utan den andra dagens skridskotur.

När: långfärdsskridskoturen arrangeras på lördagar och söndagar från mitten av december till mitten av januari.

Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar.

After wolf dinner

Skridskoturerna arrangeras i kärnområdet för de Svenska vargreviren. Ibland ser vi spår av varg och slagna älgar. Det händer att vi hör vargar som ylar på avstånd. Vi ser också varg på turerna, chansen är där, men den är väldigt begränsad.

Långfärdsskridskotur med vildmarkspicknicklunch & middag

2000 kr /person. Barn under 15 år: 1750 kr/barn

Enligt standardprogrammet ovan utan den andra dagens skridskotur, logi och frukost. Turen pågår i 10 timmar (09.00-19.00).

När: långfärdsskridskoturen arrangeras på lördagar från mitten av december till mitten av januari.

Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar.

Skridskorna passar till alla vandringskängor och turpjäxor

Ice-skates

Kängans främre del fixeras med en metallbygel och hälen hålls på plats med en kraftig nylånrem. Långfärdsskridskorna är av god kvalité och i mycket gott skick. Utrustningen är från 2023-2018.

Långfärdsskridskotur med vildmarkspicknicklunch

1750 kr /person. Barn under 15 år: 1500 kr/barn

Enligt standardprogrammet ovan utan den andra dagens skridskotur, middag, logi och frukost. Turen pågår i 8 timmar (09.00-17.00).

När: långfärdsskridskoturen arrangeras på lördagar från mitten av december till mitten av januari.

Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar.

Långfärdsskridskoturen är ett certifierat Nature's Best arrangemang

 

Läs om Nature's Best certifieringen >>

Hur vet man att skridskoförhållandena kommer att vara bra de schemalagda datumen?

Det vet man inte då vi är i händerna på naturen och naturens villkor.  Vinterförhållanden kan förändras snabbt. Perfekta skridskoförhållanden kan förändras över natten med ett kraftigt snöfall eller vid ett plötsligt väderomslag till varmgrader, vilket kan göra skridskoåkning omöjlig. På grund av det behöver vi ha och har vi ett bra reservalternativ på skridskoturerna.

 Den lokala väderprognosen 2 veckor framåt >>

Förutsättning för skridskoturen

En istjocklek på minst 5 cm. Snödjupet på isen får inte vara mer än 5 cm.

Långfärdsskridskotur - Reservalternativ 1 - Skidtur

Då arrangemanget av långfärdsskridskoturen ligger i händerna på rådande naturförutsättningarna kan det hända att naturförutsättningarna kan förändras till arrangemangets planerade datum. Om detta händer kommer den planerade långfärdsskridskoturen istället att arrangeras enligt skidturprogrammet. Bokade turer inställs inte. Läs mer om skidturen >> 

 Långfärdsskridskotur - Reservalternativ 2 - Snöskovandringstur

Om det första reservalternativet inte skulle fungerar på grund av de rådande naturförutsättningarna (t.ex. för mycket snö), kommer den planerade skridskoturen istället att arrangeras enligt snöskovandringsprogrammet. Bokade turer avbokas inte. Läs mer om vandringsturen på snöskor >> 

Information om rådande långfärdsskridskoförhållanden

På Wilderness Lodge Facebooksida informeras löpande om rådande långfärdsskridsko och skidförhållanden med foton och filmer. För direkt och snabbare långfärdsskridsko och skidinformation är rekommendationen att följa Facebooksidan nedan:

Nästa guidade tur med platstillgång

Nästa guidade tur med lediga platser publiceras på Facebooksidan nedan. Extra turer (bokade med kort varsel) aviseras ibland endast på Facebooksidan nedan (och inte i programmen ovan).

Swedish Adventures