Vildmarksvandring längs vandringsleder i Naturreservatet Malingsbo - Kloten

Naturreservatet Malingsbo - Kloten i Bergslagens vildmark erbjuder många fina vandringsleder.

Sidan beskriver självguidade vandringar. Läs om den guidade vandringsturen i Naturreservatet Malingsbo - Kloten>>

Vandring 3 dagar, Malingsbo - Kloten triangeln, med 2 nätters logi på vandrarhem.

En klassisk tredagarsvandring på 37 km i Naturreservatet Malingsbo - Klotens vildmark. Vandringen följer markerade vandringsleder mellan de små byarna Malingsbo, Kloten och Nyfors, med övernattning på vandrarhem i Kloten och i Nyfors.

Dag 1) Malingsbo - Kloten 13 km. Natt på vandrarhem i Kloten. www.wildernesslodge.se 

Dag 2) Kloten - Nyfors 11 km. Natt på vandrarhem i Nyfors: www.riverlodgesweden.se 

Dag två följer kanotleden och kan bli paddlad med kanoter och kajaker. Paddling blir då en rekommenderad vila från vandringen på 3-dagarsturen. Övernattande gäster lämnar hyrda kanoter och kajakerna vid River Lodge. Läs om kanotpaddlingen >> 

Dag 3) Nyfors - Malingsbo 13 km

Vandra med lätt ryggsäck

Övernattning på Naturreservatets vandrarhem gör att vandringen blir betydligt lättare, då ryggsäckens tyngd väsentligt reduceras när tält och sovsäckar lämnas hemma. På Wilderness Lodge och på River Lodge finns kylskåp och fullt utrustade kök.

Vandring och paddling 2 dagar, Kloten - Nyfors - Kloten med 1 natts logi på vandrarhem

En tvådagars vandrings och kanottur på 22 km i Naturreservatet Malingsbo - Kloten. Vandringen följer den markerade vandringsleden mellan de små byarna Nyfors och Kloten.

Dag 1) Paddling Kloten - Nyfors 10 km. Natt på vandrarhem i Nyfors: www.riverlodgesweden.se 

Övernattande gäster lämnar hyrda kanoterna och kajakerna vid River Lodge. Läs om kanotpaddlingen >>

Dag 2) Vandring Nyfors - Kloten 12 km.

Vandring 2 dagar, Kloten - Nyfors - Kloten med 1 natts logi på vandrarhem

En två dagars vandring på 25 km i Naturreservatet Malingsbo - Klotens vildmark. Vandringen följer de markerade vandringslederna mellan de små byarna Kloten och Nyfors.

Dag 1) Vandring Kloten - Nyfors 13 km. Vandringen följer vandringsleden över Gräsberget, som är Naturreservatet Malingsbo - Klotens högsta punkt. Natt på River Lodge i Nyfors. www.riverlodgesweden.se

Dag 2) Vandring Nyfors - Kloten 12 km. Vandringen följer den närmaste vandringsleden mellan Nyfors och Kloten, som också är en del av Europaled 1.

Vandring 2 dagar, Klosstjärnen - Kloten - Klosstjärnen med natt på Bed & Breakfast

En tvådagarsvandring på 27 km i Naturreservatet Malingsbo - Kloten. Vandringen förutsätter att vandraren har sin egen bil och en detaljerad karta.

Du parkerar bilen där en skogsväg passerar vandringsleden mellan Nyfors och Malingsbo nära Klosstjärnen.

Dag 1) Klosstjärnen - Kloten 13 km. Följ vandringsleden mot Malingsbo tills leden kommer i kontakt med leden mellan Malingsbo och Kloten. Sväng höger och följ vandringsleden till Kloten. Övernattning på Bed & Breakfast: www.wildernesslodge.se  

Dag 2) Kloten - Klosstjärnen 14 km. Följ vandringsleden som leder mot Nyfors över Gräsberget. De sista 3 kilometrarna vandrar du längs en lite skogsväg tillbaka till din bil.

Vandring 1 dag, Kloten - Kloten

En dagsvandring på 18 km som passerar Naturreservatets högsta punkt, Gräsberget. Tidigare storslagen utsikt över milsvida gröna skogar och blåa vattendrag från toppen av ett högt utkikstorn. Tyvärr har utkikstornet rivits.

Följ vandringsleden halva vägen till Nyfors. Från Gräsberget vandrar du söderut längs en liten skogsväg tills du kommer till vandringsleden som går mellan Malingsbo och Kloten. Sväng höger och följ vandringsleden tillbaka Kloten. Övernattning på Bed & Breakfast: www.wildernesslodge.se

Kort vandring till Trollberget

De första 1,5 kilometrarna på Bergslagsleden leder upp till Trollbergets topp. För mer information om vandringen till Trollberget, titta på filmklippet nedan.

Kloten Adventure Hike

För att göra den här vandring är det nödvändigt att ladda ner vandringsledskartan nedan i din GPS eller telefon. Leden följer gamla stigar, nya stigar och inga stigar alls. Vi kallar den här vandringen för Kloten Adventure Hike, då leden inte är röjd och inte är markerad i naturen. Röda snitslar är uppsatta på de svåraste partierna.

Startpunkten för de flesta vandringarna

 Det lilla torget i byn Kloten är vandringsledernas knutpunkt. Torget ligger mitt emellan vandrarhemmet Wilderness Lodge och Nordic Discovery's Äventyrscentral. Wilderness Lodge till vänster och Äventyrscentralen till höger på bilden.

Vägbeskrivning till torget i Kloten >> 

Trygg och säker parkeringsplats vid vandringsledernas startpunkt

Parkeringsmöjligheterna i Kloten är begränsade. Bästa och smidigaste parkeringsplatsen är på Nordic Discoverys gästparkering, på ängen bakom Nordic Discoverys Äventyrscentral.

Att parkera är kostnadsfritt för kunder. Att bli kund är enkelt. Gynna gärna den lokala ekonomin genom att köpa en glass, en dricka eller något annat på Nordic Discoverys Äventyrscentral. För långtidsparkering är avgiften 10 kr/natt.

Vandringskartor

Vandrare rekommenderas att göra sin vandring med en detaljerad karta. Detaljerade kartor finns att köpa och hyra på Nordic Discoverys Äventyrscentral i Kloten. En kartgenomgång om den aktuella turen ingår i kartköpet och karthyran. Karthyran är 25 kr 1 dag, 50 kr för 2 dagar, 75 kr för 3 dagar och 100 kr för 4 dagar och mer. Priset för nya kartor i vattenresistent material är 250 - 300 kr. Alternativt laddar man ner de digitala kartorna på den här sidan i sin GPS eller telefon.

Eller så chansar man och ger sig av utan karta, men då kan man förirra sig och stöta på skogsfrun på bilden.

Översiktskarta över vandringslederna i Naturreservatet Malingsbo - Kloten >>  

Översiktskartan är en skiss som inte duger som karta längs vandringslederna, då alla vandringsleder inte är markerade i naturen. Dessutom saknas god röjning och ett gott underhåll längs en del av lederna (Gäller inte Bergslagsleden som är bra markerad och välskött).

Vintervandring i Naturreservatet Malingsbo - Kloten 

Att vandra i Naturreservatet Malingsbo - Kloten fungerar bra året runt, men när snön är djup kommer du att behöva snöskor.

Hur kan vi få reda på det lokala snödjupet så vi vet om vi behöver snöskor eller inte? Det går bra att fråga Nordic Discovery om den aktuella snömängden. Kontakta Nordic Discovery >>

Var kan vi få tag på snöskor? Snöskor finns att hyra på Nordic Discoverys Äventyrscentral. Information om snöskorna och snöskouthyrningen >>

Skogsfrun tar igen sig och väntar på nya vandrare att trollbinda.

Swedish Adventures