Naturreservatet Malingsbo-Kloten

Naturreservatet Malingsbo-Kloten mellan södra Dalarna och norra Västmanland är ett av Sveriges största naturreservat. Höga granskogsklädda berg och djupa dalar ramar in orörda vattendrag med utmärkt vildmarkspaddling.

Vildmark

Vildmarken ligger högt, djurlivet är rikt och lodrätta klippväggar stupar dramatiskt ner i älven längs trånga passager. Här finns mycket älg, bäver och rådjur men även lo, varg och björn förekommer. Chansen att få se lo, varg eller björn är mycket liten då djuren är få och väldigt skygga. Ibland hörs ylande vargar om nätterna. Älg, bäver och rådjur är vanligare. Reservatet är ett av världens älgrikaste områden och ett av Sveriges få vargrevir. Inget av djuren är farliga.

Ett unikt vildmarksområde

Vildmarken har varit Naturreservatsskyddad sedan 1950, vilket är anledningen till att området är en orörd och populär frizon för många vilda djur. Ett långvarigt byggförbud har stoppat all exploatering av sommarstugor vilket gör Naturreservatet Malingsbo-Kloten till ett unikt och spännande utflyktsmål i mellansverige.

Hur ser det ut i Naturreservatet Malingsbo-Kloten ?

Filmen "Canoeing and wildlife in the Malingsbo-Kloten Nature Reserve", på facebooksidan nedan ger en bra beskrivning om kanotpaddlingen och de vilda djuren i Naturreservatet Malingsbo-Kloten.

Sveriges sydligaste vildmark

Den vackra och orörda naturen är klassad som Sveriges sydligaste vildmark 2,5 timmes (20 mil) bilresa från Stockholm. Naturreservatet är mycket väl omhändertaget och bjuder på en mängd mycket fina kanot, cykel och vandringsleder. Längs kanot och vandringslederna finns en mångfald av fina rastställen med vindskydd och fasta eldplatser. Det medför inga kostnader att campa på de iordningställda rastplatserna eller på andra ställen i Naturreservatet. Fisket är utsökt och skogen utmärkt för bär och svampplockning.  

Kanot och vandringsledskarta >>

Detaljerade kartor finns för uthyrning på Nordic Discoverys Äventyrscentral.

Camping i Naturreservatet Malingsbo-Kloten

Camping med husvagnar och husbilar är förbjudet på alla platser i Naturreservatet Malingsbo-Kloten, förutom på organiserade campingplatser.

Camping med husvagnar och husbilar >>

Tältcamping är tillåten i Naturreservatet Malingsbo-Kloten, men du måste lämna din campingplats utan några spår.

Klotens historia

Kloten historia är indelad i tre epoker. En tid av järnframställning i en hytta med start på 1600-talet. En timmer och skogshuggarera mellan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I modern tid lever vi i byn Klotens tredje epok med en tid av småskalig rekreations och aktivitetsturism.

På slutet av järnhanteringsperioden och i början av timmer och skogshuggarepoken i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade Kloten en befolkning på mer än 1000 personer. Idag finns runt 30 bofasta. 

Länge drevs två lanthandlar i Kloten. En Ica och en konsum. Båda affärerna var belägna på varsin sida om byns lilla torg. Båda lanthandlarna har sedan länge upphört med sina verksamheter och båda de forna affärerna var länge vanliga bostadshus. Sedan 2003 driver Naturarvskompaniet en Äventyrscentral i en av fastigheterna och uthyrning av rum i den andra fastigheten.

Guidade byvandringar: 1 timme: 600 kr/grupp. 30 minuter: 300 kr/grupp.

Swedish Adventures