Nattpaddlingstur i kanoter och kajaker genom vargreviren i Naturreservatet Malingsbo - Kloten

En nattpaddlingstur i kanoter och kajaker under en upplyst och sprakande stjärnhimmel är något speciellt. Att se månens sken som speglar sig i vattenytan och ana skogens siluetter i fjärran är något väldigt speciellt. Att dessutom få höra vargar yla på avstånd är en upplevelse att gradera bland de absolut främsta under ett människoliv.

Nattpaddling i kanoter

Något magiskt och spännande. En paddling genom hjärtat av ett av Sveriges få vargrevir. Ibland hör vi vargar yla på avstånd. Vildmarkspaddling på natten genom vargreviren i Naturreservatet Malingsbo - Kloten.

Det är något speciellt med att paddla på natten. För den oinvigde är föreställningen ett kompakt mörker. Den som varit med och låtit ögonen vänja sig vid mörkret vet att nattens olika ljus bjuder på en mängd olika nyanser och färger. I skogens naturliga mörker kommer månen och stjärnorna till sin rätt och upplevs skina mycket, mycket starkare. Skillnaden på upplevd lyskraft är påtaglig när stjärnhimlen breder ut sig långt från upplysta städer.

Naturreservatet Malingsbo - Kloten är är ett av landets vilttätaste områden och älg, rådjur, lo, bäver, räv, hare och grävling hör till djuren som trivs i trakten. Chansen finns att både se och höra något av djuren, men största fokus den här natten får vargen. Det är historier om ulven som vi fördjupar oss i runt lägerelden. Paddlingen går genom kärnområdet av Svenska vargrevir och ibland hörs vargar kommunicera på avstånd. Ibland hör vi ylande under paddlingen och ibland hörs ylanden efter att vi gått och lagt oss.

Nattpaddlingsturen kan bokas enligt följande program.

Nattpaddling i kajak

Nattpaddlingstur – Övernattning i vildmarken, vildmarkspicknick & vildmarksfrukost

2600 kr /person. Barn under 15 år 2350 kr/barn

I skymningens magiska sken paddlar vi ut i vargreviret längs en långsträckt skogstjärn. Under paddlingen gör vi ett strandhugg på en ö där en vildmarkspicknick serveras. Under picknicken lyssnar vi på en kunnig och erfaren viltspårare som berättar historier om vargen och en del andra vilda djur i skogen. Medan mörkret faller återvänder vi till kanoterna. Det är nu som det riktiga äventyret börjar - Nattpaddlingen under stjärnhimlen genom ett av Sveriges vargrevir.

Turen inkluderar: 8 timmars guidad nattpaddling i kanoter eller kajaker genom ett av Sveriges vargrevir, en vildmarkspicknick med älgklämmor stuvade med grönsaker och bär från skogen, mineralvatten från det lokala bryggeriet, lokala frukter, te eller kaffe, övernattning i tältkåta, vindskydd eller tält, lägereld, vildmarksfrukost, kanoter eller kajaker, paddlar, flytvästar, vattentäta säckar, sittdynor, sovsäckar, liggunderlag och transfer tillbaka till Kloten.

Var: I kärnområdet för de Svenska vargreviren. Turen startar och slutar i byn Kloten. Kloten ligger i hjärtat av Naturreservatet Malingsbo - Kloten längs väg 233 mellan Skinnskatteberg och Kopparberg. 2,5 timmes bilresa från Stockholm.

Typ av paddling: Lätt slätvattenpaddling utan strömmande vatten. Inga förkunskaper är nödvändiga.

Paddeldistans: 11 km.

Landskapsbeskrivning: Vi färdas genom Naturreservatet Malingsbo - Klotens vilda och orörda natur. Älven är slingrande, granskogen längs stranden är djup och ett populärt tillhåll för många vilda djur.

Utrustning: Paddling i kanoter eller kajaker. Kanoterna och kajakerna är gjutna hårdplastmaterialet polyetylen och är av bra kvalité och i gott skick. Kajakerna är stabila havskajaker med bred midja som är konstruerade för att klara stora vågor och hård vind i havsförhållanden.

När: Paddlingen arrangeras mellan 1 maj och 15 oktober. Turen är schemalagd på Lördagar-Söndagar i oktober, vilket ger bästa möjliga chans att höra vargarna yla.

Antal deltagare: 2-7 personer/guide och grupp. Normalt 1 grupp/tur. Ibland 2 grupper/tur. Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar mellan 1 maj och 15 oktober.

Utrustning: Regnkläder (i händelse av regn eller som backup om regn faller) och extra kläder att ta på sig efter solens nedgång då temperaturen ofta sjunkit något. pannlampa rekommenderas.

Information: Genomgång och information om turen vid starttillfället. Paddlingen börjar med en genomgång i elementär paddelteknik. Information om varg och om vargarna i vargreviren i Naturreservatet Malingsbo-Kloten.

Säkerhet: Huvudguiden Mikael Nilsson är väldigt kunnig och har mycket god erfarenhet av kanot och kajakpaddling, området, vildmarken och de vilda djuren som bor i den djupa skogen. Han är också livräddarutbildad vid Svenska Livräddningssälskapets livräddarskola i Tylösand. En förbandslåda finns med på turen.

Start och avslutningstid: Med utgångspunkt från solens nedgång varierar starttiden under säsongen. Turen startar någon timme innan solnedgången och avslutas mitt på dagen dagen efter.

Övernattning i vildmarken

Nattpaddling komforttur – Logi, vildmarkspicknick & frukost

2600 kr /person. Barn under 15 år: 2350 kr

Enligt standardprogrammet ovan med inomhuslogi istället för övernattning i vildmarken.

Turen inkluderar: 6 timmars guidad nattpaddling i kanoter eller kajaker genom ett av Sveriges vargrevir, en vildmarkspicknick med älgklämmor stuvade med grönsaker och bär från skogen, mineralvatten från det lokala bryggeriet, lokala frukter, te eller kaffe, logi i dubbelrum med lakan och handdukar, frukost, kanoter eller kajaker, paddlar, flytvästar, vattentäta säckar och sittdynor.

Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar mellan 1 maj och 15 oktober.

Majestätisk skugga i mörkret

Nattpaddlingstur – Övernattning i vildmarken eller i dubbelrum, middag & frukost

2850 SEK /person. Barn under 15 år 2600 kr/barn

Enligt standardprogrammet ovan förutom med middag istället för vildmarkspicknick. Turen pågår i 9 timmar och inkluderar en två-rätters middag med många ingredienser från skogen. Från 4 deltagare även bokningsbart andra dagar mellan 1 maj och 15 oktober.

Nattpaddlingsturen är ett certifierat Naturens Bästa arrangemang

 

Läs mer om Naturens Bästa certifieringen >>

Vargreviren Naturreservatet Malingsbo - Kloten

Det finns två vargrevir i Naturreservatet Malingsbo - Kloten. Ett vargrevir i naturreservatets norra del och ett vargrevir i naturreservatets södra del. Nordic Discovery's Äventyrscentral och Wilderness Lodge ligger mitt emellan de två vargreviren.

Nästa guidade tur med platstillgång

Nästa guidade tur med lediga platser publiceras på Facebooksidan nedan. Extra turer (bokade med kort varsel) aviseras ibland endast på Facebooksidan nedan (och inte i programmen ovan).

Swedish Adventures